TIPS MEMILIH PRODUK SUPPLEMEN YANG BERMUTU TINGGI

Apa yang akan anda lakukan jika anda tahu produk supplemen yang anda telah ambil tidak seperti apa yang anda fikir sepatutnya? Anda mungkin pernah mendengar banyak cerita yang bercanggah dalam berita, daripada rakan-rakan atau ahli keluarga mengenai produk supplemen atau bahan-bahan yang berbeza.

Berikut adalah senarai soalan-soalan yang anda harus bertanya kepada pembekal supplemen anda untuk memastikan anda mendapat produk yang berkualiti tinggi dan produk nutrisi yang dirumuskan secara saintifik.


Siapa Syarikat Pengilang Produk Supplemen?
– Syarikat yang menjual produk tertentu mungkin tidak mengeluarkan produk mereka. Mereka mungkin hanya “mengedar” produk. Produk-produk supplemen yang terbaik di pasaran akan dikeluarkan dan diedarkan oleh syarikat yang sama. Ini memastikan lebih kawalan ke atas kualiti proses pembuatan.

Adakah Pengeluar Supplemen Mematuhi Prosedur FDA Bagi Perkilangan Yang Baik?
– Ia adalah penting untuk mengetahui sama ada produk supplemen yang telah dikeluarkan di bawah Prosedur Pengilangan Baik FDA (GMP). GMP adalah garis panduan kawalan kualiti bahawa indsutri farmaseutikal perlu mematuhi peruntukkan undang-undang. Prosedur ini tidak diperlukan oleh industri supplemen namun syarikat-syarikat yang terkenal adalah mereka yang bersedia untuk mematuhi garis panduan ini. Terdapat hanya segelintir syarikat nutrisi yang telah melaksanakan garis panduan ini dalam prosedur pembuatan mereka.

Adakah Produk Nutrisi Ini Menjalani Ujian Kualiti Ke Atas Bahan-Bahan Mereka?
– Setiap kelompok produk pemakanan perlu mempunyai bahan-bahan mentah yang dianalisis untuk kemujaraban dan kualiti. Produk-produk supplemen yang terbaik akan mempunyai sebanyak 300 ujian kualiti ke setiap salah satu produk supplemen mereka.

Adakah Produk Nutrisi Ini Mempunyai Makmal Bebas Yang Mengesahkan Kualiti Mereka Dengan Keputusan Yang Disediakan Kepada Orang Ramai?Pengilang produk supplemen perlu menyediakan produk-produk kepada makmal bebas untuk mengesahkan kualiti mereka. Satu bidang mudah yang perlu disahkan adalah jumlah yang dinyatakan mengenai bahan tertentu yang disenaraikan pada label produk dengan jumlah sebenar yang terkandung dalam pil. Anda akan terkejut dan marah pada jumlah produk pemasaran di pasaran yang tidak mengandungi jumlah seperti yang disenaraikan pada label mereka.

Adakah Produk Supplemen Yang Anda Gunakan Diperbuat Daripada Bahan Semulajadi Atau Sintetik?
– Bukan semua produk supplemen adalah 100% semulajadi; contoh bagi vitamin B…ada vitamin B yang mendakwa sebagai 100% semulajadi, sesiapa yang mendakwa demikian adalah salah. Semua produk pemakanan berkualiti tinggi akan mengandungi banyak bahan-bahan semulajadi.


Adakah Produk Pemakanan Mempunyai Tarikh Luput Dicap Pada Botol?
– Sama seperti makanan yang akan rosak selepas tarikh luput, ini juga berlaku untuk produk nutrisi. Semua produk supplemen yang berkualiti tinggi akan dicap Tarikh Luput pada botol mereka.Adakah Produk Supplimen Ini Lulus “Ujian Air”?
– Ujian air digunakan untuk memastikan penyerapan produk nutrisi. banyak produk pemakanan di pasaran mempunyai banyak bahan pengikat tiruan, bahan pewarna yang apabila dimakan, sistem pencernaan kita tidak dapat memecahkan pil untuk penyerapan. Ujian Air: Ambil pil sampel daripada produk supplemen anda dan letakkan di dalam gelas air. Pil anda harus benar-benar larut menjadi longgokan serbuk dalam masa 20 minit. Jika ia mengambil masa lebih lama, terdapat kebarangkalian yang sangat tinggi bahawa badan anda tidak akan dapat memecahkan produk-produk tersebut dan menyerapnya ke dalam darah anda.

Adakah Pengeluar Produk Pemakanan Anda Mempunyai Lembaga Penasihat Saintifik Yang Sah?
Syarikat Nutrisi berkualiti tinggi akan mempunyai lembaga penasihat yang terdiri daripada pakar-pakar perubatan dan ahli sains yang terkenal di dunia. Banyak pengeluar pemakanan yang kurang ternama akan mempunyai “Lembaga Penasihat” mereka yang terdiri daripada orang-orang yang tidak mempunyai pengiktirafan ijazah lanjutan dalam bidang biokimia atau pemakanan dan tiada autoriti dalam bidang pemakanan.

Dr. Bruce Daggy
Naib Presiden Kanan, Penyelidikan & Pembangunan, dan Ketua Pegawai Sains
klik sini untuk info lanjut

Dr. Jamie McManus
Pengerusi, Hal Ehwal Perubatan, Sains Kesihatan dan Pendidikan

Berapa Banyak Saintis Sepenuh Masa Yang Bekerja Dengan Syarikat Pengeluar Supplemen?

– Pengeluar Supplemen yang berkualiti tinggi akan mempunyai ramai saintis-saintis dan kakitangan yang bertauliah Sarjana atau Lebih tinggi dalam bidang pemakanan.

Adakah Pengeluar Supplemen Mempunyai Kemudahan Penyelidikan Yang Sah?

– Pengeluar berkualiti tinggi akan mempunyai bangunan berasingan yang dikhususkan untuk penyelidikan. Pengeluar lebih tinggi reputasinya akan meletakkan kemudahan penyelidikan mereka di sekolah-sekolah perubatan yang berprestij.

Adakah Pengeluar Supplemen Mempunyai Bajet Penyelidikan Bagi Produk Supplemen Mereka?
– Pengeluar berkualiti tinggi harus memperuntukkan sekurang-kurangnya US$1,000,000 setahun bagi penyelidikan untuk membangunkan dan menguji keberkesanan produk mereka.

Adakah Pengeluar Supplemen Melakukan Ujian Klinikal Pada Produk Supplemen Mereka?
– Pengeluar berkualiti tinggi akan melakukan ujian klinikal ke atas produk supplemen mereka di institusi berprestij seperti Havard, Universiti Tufts, John Hopkins, Yale, UCLA, Stanford Univeristy, University of California Berkley. Ujian klinikal seperti ini harus dilakukan oleh institusi diluar sana supaya semua keputusan dan metodology adalah lebih saksama dan tidak berat sebelah.

Adakah Pengilang Menerbitkan Penemuan Klinikal Mereka Dalam Jurnal-Jurnal Ulasan Sains?

– Pengeluar supplemen bukan sahaja melakukan ujian klinikal ke atas produk mereka, tetapi mereka juga menerbitkan hasil klinikal mereka dalam jurnal-jurnal ulasan sains.

Jika seseorang menjual produk supplemen, mereka perlu mengetahui jawapan kepada soalan-soalan ini…jika mereka tidak melakukan semua ini, jangan beli produk mereka…ANDA TIDAK AKAN TAHU APA ANDA BELI.

Tidak Semua Produk Pemakanan Dicipta Sama !

6 thoughts on “TIPS MEMILIH PRODUK SUPPLEMEN YANG BERMUTU TINGGI”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge