Kepentingan Omega Guard Shaklee

Info omega

Minyak ikan dalam omega guard 1000mg

DHA 360mg

EPA 540 mg
————-

Omega Guard & Vita C Chewable Sangat Baik Untuk Kesihatan Anak
Omega Guard & Vita C Chewable Sangat Baik Untuk Kesihatan Anak

Apa KEPENTINGAN OmegaGuard?
——————————-
1. Pelincir Sendi – Helps provide the lubrication joints need to function at an effective level.

2. Mengurangkan ketidakselesaan di antara sendi.

3. Memerangi KEDUTAN – Semakin kita berusia,  sell kita akan menipis & berkedut,  pengambilan Omega-3 membantu menebalkan semula dan melicinkan sell kulit.

4. Melindungi penglihatan kita.

5. Pengambilan EPA & DHA setiap hari dapat membantu kesihatan jantung (helps prevent artery-blocking clots).

6. Memerangi Jerawat!!!

7. Memurunkan kadar KOLESTEROL!

8. Meningkatkan KECERDASAN OTAK!

9. Meningkatkan KESUBURAN pada wanita & lelaki – Improves fertility rates in both males and females by improving sperm’s swimming ability and the environment for implantation in women.

10. Vitamin asas untuk KEHAMILAN!

Sumber  rujukan: http://www.doctoroz.com/article/daily-dose-omega-3
___________________

[TESTIMONIAL OMEGA GUARD]

# Anak Batuk Berkahak #
Puan Yeen Maszlee : “Semalam anak saya demam, batuk dan selsema. Saya degil tak nak bagi ubat so saya kasi 2 biji OmegaGuard dan 4 biji Vitamin C. Dari dok demam, dia dah tak demam. Pastu bangun pagi esoknya, terkeluar segumpal kahak kuning…”

# Anak Asthma #
Puan Surynn Zain : “Anak saya saya kasi minum Shaklee Mealshake dan OmegaGuard. Dulu bulan October & November tiap-tiap minggu semput dan terpaksa amik Nebulizer. Alhamdulillah sekarang dah OK…”

# Anak Selsema & Eczema #
Puan Atiqah Aziz : “Saya bagi anak start umur dia setahun setengah. Masa tu nak baikkan selsema dia. Masa tu notice kalau orang demam atau selsema, senang jangkit ke dia. Saya beranikan diri bagi anak makan OmegaGuard. Alhamdulillah, sekarang duduk dekat dengan orang yang demam dan selsema, anak tak kena apa-apapun. Yang bestnya, tak sangka pulak OmegaGuard tolong keringkan eczema anak. Sekarang dah boleh makan macam2..”

Puan Nor Fahidayu Masran : “Saya bagi OmegaGuard time anak saya selsema. Alhamdulillah hingus cepat kering dan tidur malam hidung dah tak sumbat…”

# Anak Hyperactive #
Puan Mumtaz Ummi : “Saya bagi anak saya umur 3 tahun makan start seminggu lepas. Alhamdulillah dia dah start tidur awal. Kalau dulu, pukul 12 baru nak tidur. Dia hyperactive sangat, sekarang dah Nampak perubahan. Dia pun Nampak makin senang nak focus masa buat aktiviti macam mewarna dan menulis. Kalau dulu, tau nak lompat jer!”
———-

Di antara kebaikan Omega 3 untuk kesihatan adalah:

✔Mengurangkan risiko insiden serangan jantung

✔Mengurangkan risiko kematian akibat serangan jantung

✔Mengurangkan risiko mendapat denyutan jantung tak menentu (arrythmia)

✔Mengurangkan sakit dada Angina pada pesakit yang mempunyai masalah saluran jantung tersumbat (Ischaemic heart disease)

✔Mengurangkan risiko serangan jantung kali kedua bagi pesakit yang pernah mendapat serangan jantung

Pertanyaan, konsultasi dan pesanan boleh hubungi saya di:

img_2240

Fb: Jumaah Ahmad Marzuki
♥ sms/whatsApp: 019-4859219
♥ Emel : aisyalyariana@gmail.com

 

Omega 3 dan Kesihatan Jantung

Omega Guard Shaklee merupakan minyak ikan paling tulen didunia. Ini kerana setiap kapsul Omega Guard mengandungi 7 spektrum penuh asid lemak omega-3 semulajadi antaranya EPA, DHA, ALA dan banyak lagi. Satu sajian Omega Guard membekalkan 905mg asid lemak omega-3 EPA dan DHA.

Omega Guard diekstrak daripada ikan air laut sejuk (ikan sardin, ikan bilis, ikan kembung dan ikan herring) diperairan negara Jepun. Ianya tidak diambil dari minyak hati ikan. Ketumpatan Omega Guard juga adalah 3x ganda berbanding ketumpatan minyak hati ikan.

Kaedah mengekstrak minyak ikan iaitu kaedah penyulingan tekanan tinggi, biasa digunakan oleh kebanyakan kilang masa kini. Kaedah ini boleh memusnahkan sesetengah nutrien malah tidak mampu menapis logam-logam berat yang membahayakan kesihatan.
         
Shaklee menggunakan kaedah ultratulen bergred farmaseutikal teknologi terkini. Omega Guard dihasilkan oleh melalui satu proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengekstrak asid lemak
omega-3 paling tulen dan paling semulajadi.

Kaedah ini berjaya menyingkirkan bahan-bahan berbahaya seperti plumbum, merkuri, arsenik, kadmium, dioksin, dan PCB (polychlorinated biphenyl – sejenis bahan kimia industri yang sangat toksik)

Apa itu Omega 3?

Omega 3 tergolong dalam kumpulan asid lemak tak tepu yang penting (essential unsaturated fatty acids) yang mempunyai ikatan karbon-karbon berkembar pada kedudukan n-3 iaitu pada hujung methyl dalam molekulnya. Oleh kerana itu ia digelar Omega 3.

Omega 3 terdiri daripada tiga jenis asid lemak utama iaitu:

1. Eicosa Pentanoic Acid (EPA)

2. Docosa Hexanoic Acid (DHA)

3. Alpha Linolenic Acid (ALA)

Bukti saintifik kebaikan Omega 3 dengan kesihatan jantung.

Banyak kajian saintifik telah membuktikan kaitan yang amat kuat di antara Omega 3 dengan kesihatan jantung yang baik.

Pada 8 September 2004, USFDA iaitu badan yang bertanggungjawab menjaga hal-ehwal perubatan di Amerika Syarikat telah mengeluarkan kenyataan yang menyokong Omega 3 (EPA & DHA) sebagai satu supplement yang boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.

Antara kebaikan Omega 3 untuk kesihatan jantung adalah:

• Mengurangkan risiko insiden serangan jantung

• Mengurangkan risiko kematian akibat serangan jantung

• Mengurangkan risiko mendapat denyutan jantung tak menentu (arrythmia)

• Mengurangkan sakit dada Angina pada pesakit yang mempunyai masalah saluran jantung tersumbat (Ischaemic heart disease)

• Mengurangkan risiko serangan jantung kali kedua bagi pesakit yang pernah mendapat serangan jantung sebelum ini.

Hebat kan omega guard Shaklee. Minyak ikan terbaik untuk anda sekeluarga. Pada bulan November ni, Shaklee telah mempromosikan dengan pembelian 6 botol Omega Guard anda akan mendapat sebotol Omega Guard Percuma.

Harga Sebotol Omega Guard Shaklee RM136
Beli 6 Percuma 1 (Free Membership)
Beli 2 botol dengan Less 5%

Anda akan berpeluang menikmati harga yang lebih rendah dan jimat jika anda mendaftar Ahli Shaklee.

Pengedar Shaklee anda:
Jumaah Ahmad Marzuki
0194859219

Manfaat Omega Guard Shaklee

26 Manfaat Omega 3 Dalam Omega Guard Shaklee

1. Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
2. Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
3. Mencegah salur darah dari tersumbat
4. Omega 3 dapat mengelakkan strok
5. Mengekalkan tekanan normal darah
6. Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
7. Mengurangkan sakit kepala
8. Merendahkan kolestrol
9. Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan
10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
11. Mengawal masalah obesiti
12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
13. Sangat bagus untuk ibu hamil – membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin
14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
16. Membantu menyihatkan paru-paru
17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus)
19. Omega 3 juga membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik
23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
24. Mencegah penyakit gout
25. Membakar lemak dalam badan
26. Mencegah obesiti

Selain itu, Omega 3 yang tekandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak sepert:-

– Mencegah insomnia
– Mengurangkan tekanan emosi
– Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
– Membantu memperbaiki masalah autism
– Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
– Mengurangkan masalah schizophrenia
– Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak

Siapa Perlukan Omega 3 Untuk Menyokong Tahap Kesihatan?
1. Warga Emas
2. Pesakit Jantung
3. Wanita
4. Wanita yang telah melahirkan anak
5. Pesakit darah tinggi
6. Orang yang selalu lupa
7. Kanak-kanak berusia 1 tahun dan ke atas
8. Pelajar
9. Ibu menyusu
10. Ibu Hamil
11. Orang yang mementingkan tahap kesihatan yang bagus
12. Mereka yang mempunyai masalah berat badan yang berlebihan

Hubungi Jumaah Ahmad Marzuki untuk sebarang pertanyaan.
0194859219

OMEGA GUARD UNTUK PANASKAN BADAN YANG KESEJUKAN

As salam..selamat petang..ni gambar anak-anak pagi tadi..Anak-anak tengah mandi kolam depan rumah..hari mendung..takut anak2 selsema?batuk?demam?..in shaa Allah..saya ada Omega Guard untuk panaskan badan mereka..

Omega 3 yang terdapat dalam omega guard terdiri daripada DHA & EPA..

‪#‎Fungsi‬ ‪#‎EPA‬
Mencegah kanser
Mencegah pembekuan darah
Mengawal kadar kolestrol yang berlebihan
Baik untuk pesakit jantung
Menghindar tekanan perasaan
Mencegah penyakit darah tinggi

‪#‎tugas‬ ‪#‎DHA‬
Mencegah asma
Meningkatkan daya seksual
Mencegah sakit kulit
Mengelakkan kanser payu dara
Mengelak kanser prostat
Menghindar daripada migrain, rasa kebas pada anggota badan
Mengelakkan rasa sejuk pada kaki dan tangan

Dapatkan Promosi Omega Guard Buy 6 free 1 di bulan November ni..anda akan layak dapat FREE MEMBERSHIP..layak dapat harga jauh lebih murah..
Anda juga boleh menikmati potongan harga 5% untuk 2 botol Omega Guard jika anda bergelar AHLI SHAKLEE

CARA PULIH DARI SAKIT TEKAK DENGAN CEPAT

CARA PULIH DARI SAKIT TEKAK DENGAN CEPAT

Peritttt nya rasa tekak…bertambah sakit bila suara dah hilang…itu dulu..sebelum saya mengenali SHAKLEE..ni saya nak crita pengalaman saya bersama SHAKLEE bila sakit tekak sampai hilang suara..bila saya kaji balik..saya sakit tekak secara tiba2 selepas minum air kosong yang bru keluar dr peti sejuk..sangat sejuk..masa tu pula saya stay dalam bilik hotel yang suhu aircond nya 20°C..lepas minum tu saya memang dah rasa lain kat tekak..

Bila bangun pagi tu saya terkejut sebab suara berubah…alamakkkk…sudah lah nak present kat depan anak2 shaklee hari tu..nasib baik masih ada suara..dan masih boleh sampaikan ilmu dengan baik..kelas habis jam 1 petang bersama susur galur di Sibu Sarawak..


Kelas “HIGHLIGHT YOUR SKILL” 14-06-2014

Jam 9 malam pula husband jemput balik Bintulu..saya dah akan nutriferon shaklee siap2..sebab dalam kereta mesti sejuk..lagi2 perjalanan malam..sampai Bintulu jam 1130 malam..sampai je rumah mandi2..kemas2..dan saya telan 2 biji Vita C, 1 sachet nutriferon dan sudu makan vivix dan 4 biji ostematrix sebelum tidur..

Biasanya bila dah sakit tekak tidur mesti tak lena..berlainan dengan saya..tidur saya lena..takde rasa sakit tekak..bangun pagi rasa segar cuma suara takde..hahahaha…alhamdulillah syukur..suara takde tapi tekak tak sakit..apa yang penting tekak saya tak meragam..kalau dulu2 bila sakit tekak..nak telan air liur pun susah..suppliment shaklee memang sangat membantu..

Setelah 2 malam saya amalkan perkara yang sama sebelum tidur..sakit tekak saya pulih sepenuhnya..malam ketiga saya mula mengambil 2 biji GARLIC COMPLEX sebelum tidur..garlic complex ni berfungsi sebagai antibiotik semulajadi..dengan harapan antibodi saya kembali pulih…ALHAMDULILLAH…yessss…ianya sangat berkesan..tekak dan suara pulih seperti biasa..cabaran sakit tekak hanya dalam masa 4 HARI!!!!! Hebat..tiada ubat boleh sembuh..istiqamah dan konsisten dengan supplemen SHAKLEE membantu saya untuk pulih dengan segera dan lebih sihat..

Sangat mudah untuk lebih sihat bersama produk SHAKLEE..tak perlu risau nak telan antibiotik sintetik yang mesti dihabiskan mengikut aturan doktor dan ikut masa yang ditetapkan..saya memilih untuk sihat dengan produk SHAKLEE..anda pula BAGAIMANA???

note : amalkan minum air kosong paling kurang 2 liter sehari.

Hubungi saya Jumaah 0194859219 untuk sebarang pertanyaan berkaitan produk Shaklee..Konsultasi percuma disediakan..

UNTUK MASALAH KOLESTROL DAN STROK

UNTUK MASALAH KOLESTROL DAN STROK

===================================================================

OMEGA GUARD = DHA dan EPA boleh menentang thrombosis, tekanan darah tinggi yang lebih rendah dan kepekatan darah, melincirkan saluran darah, dan peredaran darah yang lancar. oleh sebab itu, ia sangat membantu dalam mengekalkan tekanan darah normal dan ketegangan di leher atau sakit kepala. Ia juga membantu merendahkan kolesterol, menghindari pembekuan darah dalam badan, membantu mengekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolesterol LDL, mengawal masalah obesiti, mencegah arteriosclerosis, myocardial infarction, dan membantu mengurangkan risiko penyakit jantung

ESP = mengurangkan paras kolesterol dalam darah sebanyak 23%

4 kajian menunjukkan ESP menghalang LDL (kolesterol buruk) dari teroksida bagi mengelakkan risiko strok dan arteri tersumbatyang membawa kepada sakit jantung

PM/WHATSAPP 0194859219 untuk Harga dan konsultasi PERCUMA..

PROMOSI OMEGA BUY 6 FREE 1

PROMO OMEGA GUARD BUY 6 FREE 1

PROMO UNTUK FEBRUARY 2013.. OMEGA GUARD.. BUY 6 FREE 1

Hipertension kehamilan, iaitu tekanan darah tinggi semasa hamil wujud apabila berlaku tekanan darah tinggi selepas 20 minggu hamil yang mana tidak pernah menghadapi masalah tersebut sebelum hamil. Tekanan darah tinggi akan memberi kesan kepada pengaliran darah ke organ seperti otak, hati, buah pinggang dan plasenta dan menyebabkan organ tersebut menghadapi masalah. Keadaan ini lebih kerap terjadi semasa trimester ketiga semasa waktu kehamilan. Ini adalah keadaan jangka masa pendek dan tekanan darah anda akan kembali pulih seperti normal dalam masa 1 minggu selepas hamil.

Tekanan darah tinggi semasa hamil memberi kesan 5% terhadap kandungan dan 1 per 4 wanita hamil yang mana mempunyai tekanan darah tinggi akan cenderung kepada ‘pre-eclampsia’ semasa hamil, bersalin atau selepas melahirkan anak.

Pre-eclampsia

Pre-eclamsia ialah keaadaan dimana wanita hamil yang mempunyai tekanan darah yang tinggi dan hyperproteinuria (air kencing mengandungi protein). Ia selalu berlaku selepas 30 minggu selepas hamil. Keadaan ‘pre-eclampsia’ yang tidak dapat dikawal akan menyebabkan eclampsia (tidak dapat bergerak) yang mana berikutan dari cerebral oedema (berlebihan cecair di dalam otak), kegagalan buah pinggang dan kerosakan hati. Pre-eclampsia selalunya akan hilang serta-merta dalam masa 6 minggu selepas kelahiran.

Kesan Terhadap Bayi

1.Berlaku ‘placental abruptio’ berikutan pengasingan placenta dari dinding rahim sebelum bersalin yang mana menyebabkan pendarahan faraj dan pendarahan dalam badan yang mendorong kepada kes kematian dan kecacatan bayi.
2.Pertumbuhan dalam rahim yang terencat yang mana berikutan pencerutan salur darah yang membawa oksigen dan nutrisi kepada bayi. Tumbesaran bayi akan terencat menyebabkan berat badan bayi ringan. Bayi memerlukan bantuan pernafasan dan sokongan incubator selepas dilahirkan.
3.Kematian dalam rahim (IUD) yang mana disebabkan berlaku ‘plancental abruption’, masalah plancental tidak mencukupi dan tali pusat yang terhimpit.
4.Kelahiran pramatang berlaku berikutan kelahiran yang mendadak. Kelahiran elektif pramatang kadangkala dilakukan untuk mengelakkan ibu dan bayi mendapat komplikasi.
5.Penyedutan najis; Kadangkala bayi akan melepaskan najis sebelum sempat dilahirkan, penyedutan najis oleh bayi itu sendiri akan berlaku menyebabkan kerosakan paru-paru.

Kesan Terhadap Ibu

1.Kadangkala boleh membawa kepada kematian atau koma jika berlaku keadaan ‘eclampsia’ (tidak boleh bergerak) yang mana disebabkan oleh pembengkakan dibahagian otak (cerebral oedema).
2.Berlaku stroke jika terdapat pendarahan dibahagian otak.
3.Kegagalan hati.
4.Pembengkakan hati yang kadangkala membawa kepada kegagalan hati berfungsi
5.Kegagalan hati.

Bagi ibu2 yang mengalami masalah ini dinasihatkan mengambil Omega dalam pemakanan harian mereka.

Omega 3 adalah asid lemak yang penting (EFA), dan tidak boleh diperbuat oleh badan kita . Kebanyakan orang tak mendapat cukup omega-3, dan orang yang dalam darahnya ada mengandungi trigliserida yang tinggi perlu lebih banyak omega-3. Asid lemak Omega-3 boleh didapati dalam minyak ikan dan tumbuhan tertentu. Minyak ikan mengandungi kedua-dua DHA dan EPA, manakala walnut, flaxseed, dan minyak zaitun mengandungi ALA. ALA ni akan diuraikan kepada EPA dan DHA, jadi ia bergantung pada tubuh juga… kalau enzim dalam badan tak berapa bagus, tak banyak lah ALA yang diuraikan. Haa… jangan taktau dalam Omega Guard Shaklee ada semua tu.. DHA, EPA, ALA…
EPA penting untuk kesihatan jantung dan sendi, manakala DHA adalah penting untuk perkembangan dan fungsi otak .
Faedah & kepentingan Omega-3:
Merendahkan tahap trigliserida dalam darah
Mengurangkan risiko serangan sakit jantung
Mengurangkan risiko ritma jantung tidak normal yang berbahaya
Mengurangkan risiko strok
Melambatkan pembentukan plak atherosclerotic
Merendahkan tekanan darah
Mengurangkan kekakuan dan kelembutan sendi
Mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.
Penyelidikan juga menunjukkan bahawa omega-3 menggalakkan kesihatan kardiovaskular dan membantu mengekalkan tekanan darah yang normal. Omega-3 juga menyokong otak, visi, dan fungsi sendi yang sihat
Mengapa Omega Guard Shaklee?
Shaklee dah berada di pasaran dan terbukti berkesan sejak lebih 50 tahun lalu. Omega Guard Shaklee adalah ultrapure , dibuat dengan begitu sempurna, penyulingan 3 peringkat secara semula jadi memberi manfaat asid lemak pada masa yang sama mengeluarkan sebatian berbahaya seperti merkuri dan plumbum yang terdapat dalam ikan. Omega Guard dibuat dari ikan, bukan hati ikan yang boleh memberi kesan toksik.
Siapa Yang Sesuai Mengambil Omega Guard?
Ibu hamil
Ibu menyusu
Kanak-kanak (1 tahun ke atas)
Lelaki
Warga Emas
Mereka yang mengalami darah tinggi, kolesterol tinggi, diabetes
Mereka yang mementingkan kehidupan sihat

BERMINAT??? Pm/Whatsapp 0194859219 untuk harga dan order..konsultasi percuma akan di beri untuk anda agar mudah untuk anda menguruskan jadual pemakanan suppliment harian anda..

Omega untuk asma, batuk dan selesema

Jika batuk yang kronik yang ada kaitan dengan keradangan, pengambilana asid lemak Omega-3 mungkin dapat membantu. Asid lemak omega-3 bagus untuk menggalakkan sintesis PGE3 prostaglandin, yang mempunyai aktiviti anti-radang. Omega 3 juga memberi kesan baik buat pesakit asma.

Batuk dan selesama semakin menjadi jadi di kalangan kanak kanak. Ia seakan menjadi kebiasaan pula terutama yang menghantar anak ke pusat asuhan. Batuk dan selesa sering disebabkan jangkitan virus. Ia sering terjadi pada kanak kanak kerana daya ketahahan mereka tidak sekuat orang dewasa, apalagi bayi.

Jika batuk dan selesema berlanjutan sehingga melebihi seminggu atau menjadi semakin teruk, ibu bapa tidak boleh berdiam diri lagi. Rawatan atau terapi perlu dilakukan. Punca batuk dan selesama kena kenal pasti.

Kebiasaanya, batuk dan selsema tidak akan berpanjangan. Bermula dengan demam, kemudian batuk. Lama kelamaan, batuk akan reda dan nafas biasanya tidak kencang seperi sedang aktif. Jika masih tidak baik, jangan tunggu lagi. Jangkitan paru paru yang lebih serius mungkin berlaku.

Saya kongsikan punca lain termasuk jangkitan paru-paru (pneumonia), alahan seperti allergic rhinitis (resdung) dan asma untuk bacaan ibu bapa supaya lebih aware jika anak batuk dan selesema.

Tanda yang anak mungkin mengalami jangkitan paru-paru ialah:

demam (suhu tinggi)
nafas laju
dada berombak
apabila anak bernafas, ada lekuk di antara tulang rusuk
hidung mungkin kembang kuncup

Pneumonia dapat dikenal pasti melalui pemeriksaan doktor dan juga menerusi sinaran-X. Jika doktor mengesyaki anak menghidap pneumonia, antibiotik akan diberi bersama ubat demam. Jika ada bunyi berdehit, rawatan spesifik akan diberi.

Kebanyakan kes pneumonia sembuh tanpa komplikasi. Bagaimanapun, ada beberapa kes dengan komplikasi seperti cecair atau nanah di dalam paru-paru berlaku.

Dalam kes sebegini, pembedahan mungkin diperlukan untuk memasukkan tiub bagi mengeluarkan cecair atau nanah. Komplikasi sebegini lebih kerap berlaku dengan jangkitan kuman seperti pneumokokkus dan staphylokokkus.

Alahan dan asma
Batuk dan selesema mungkin disebabkan alahan yang juga boleh menyebabkan asma. Biasanya punca gejala dalam kes sebegini ialah habuk, asap terutama asap rokok, debunga dan bulu haiwan seperti kucing, arnab dan anjing.

Julat gejala apabila terdedah kepada alergen (bahan yang menyebabkan alahan) agak luas, daripada bersin setiap pagi (sering dikenali sebagai resdung) kepada berdehit. Di samping itu, mungkin juga ada tanda lain seperti ekzema pada kulit.

Allergic rhinitis
Kanak-kanak yang mengalami masalah ini sering selesema pada waktu pagi dan ‘sembuh’ apabila tengah hari. Mereka menjadi sihat dan aktif seperti biasa. Kadangkala hidung berasa tersumbat dan apabila diperiksa, didapati sama ada banyak hingus di dalam rongga hidung atau tisu dikenali sebagai ‘inferior turbinate’ bengkak.

Secara amnya, punca alahan membabitkan:
asap, terutama asap rokok
habuk, termasuk yang terperangkap pada mainan berbulu dan permaidani
bulu haiwan peliharaan
debunga
wangian

Asma
Asma ialah tindak balas paru-paru terhadap alahan iaitu saluran pernafasan (bronkus) menjadi sempit akibat pendedahan kepada alahan.

Ini menyebabkan pesakit mengalami batuk serta kesukaran bernafas. Tidak semua kanak-kanak yang mempunyai asma mengalami berdehit.

Tanda asma termasuk:
batuk pada waktu malam dan awal pagi
batuk atau berdehit selepas bermain
nafas laju dan dada berombak
lekuk di antara tulang rusuk dan di leher ketika bernafas
kedengaran bunyi nada tinggi ketika bernafas. Ini dikenali sebagai berdehit

Jika anak mengalami serangan asma, doktor akan memberi ubat dalam bentuk nebuliser di klinik. Ini akan disusuli dengan ubat sama dalam bentuk ‘inhaler’ atau ubat air.

Rawatan pencegah dalam bentuk inhaler diberi kepada kanak-kanak yang mengalami batuk malam lebih tiga malam seminggu, yang mengalami serangan asma kerap atau serius.

Ubat ini perlu digunakan setiap hari walaupun anak sihat untuk mengelak terkena serangan. Di samping menggunakan ubat, doktor akan menasihati supaya menghindari punca alahan.

Alahan dan asma ialah masalah keturunan. Oleh itu, jika ibu bapa mengalami masalah ini, kemungkinan besar anak juga mengalami masalah sama. Ia tidak boleh disembuhkan.

Tujuan rawatan ialah menghindari serangan supaya anak aktif seperti biasa dan dapat mengambil bahagian dalam aktiviti di sekolah.

Biasanya kekerapan serangan berkurangan apabila kanak-kanak membesar. Bagaimanapun, perlu diingatkan, serangan asma boleh menjadi serius dan dalam kes tertentu, boleh membawa maut. Oleh itu, pemantauan rapi dan penggunaan ubat dengan betul adalah penting.

Kebiasaanya, saya akan mencadangkan omega guard dan mealshakes untuk kanak kanak supaya daya ketahanan terhadap sakit lebih tinggi dan memberi kelegaan untuk paru paru. InsyaAllah, penggunakan nebuliser akan berkurangan. Ini adalah altenatif supplemen semulajadi. Ia bukan bertujuan untuk merawat.

credit: http://www.mysupervitamins.com/