TESTIMONI SET BERSALIN, MENYUSU DAN SLIM SHAKLEE

Sharing tentang produk Shaklee ni..saya mula2 kenal produk Shaklee masa dalam berpantang..masa tu dah 30 hari berpantang..memang beranak yang ketiga ni saya tekad nak fully bf anak saya..dalam minggu ketiga berpantang..air susu saya semakin berkurangan..perut pulak asyik berbunyi je lapar dsebabkn baby kuat menyusu..so saya cari produk yg boleh hilangkan masalah saya ni..Alhamdulillah berjumpa produk Shaklee ni dari adik Ayu dalam FB..

Saya tanya dia tentang Shaklee untuk penyusuan, kurangkan berat badan, cantikkan kulit dan boleh buat saya rasa kenyang selepas menyusukan baby..masa tu dia suggest saya ambil Set B + ESP, LECITHIN dan VITA E..hari pertama minum ESP..saya memang suka sangat2 cz sangat berkesan..perut kenyang berjam2..menyusu anak waktu malam dh takde masalah..perut takde lg bunyi2..hehe…superrrr mabelessss..bkn tu je..air susu pun pekat..baby cepat kenyang..sekejap je menyusu dah tidur balik..best kann???…of course lah bestttt…kikiki…

Semasa consume Lecithin Shaklee berat memang turun..dr 68kg ke 58kg..Alhamdulillah..tp saya belum puas hati masa tu coz nak capai target 50kg..apa yg menjadi masalah saya masa berpantang iaitu susah nk membuang..asyik sembelit..makan alfalfa pun masih sembelit…saya akui mmg air kosong yg saya minum tak cukup 3 liter sehari,..saya hubungi balik Ayu cz nak tanya produk Shaklee yg boleh buat saya lancar membuang..Ayu suggest saya tambah Ostematrix..

Bila consume ostematrix mmg best gilerrr..setiap hari membuang,..no more sembelit..badan pun rasa ringan..and bila bangun pagi dah takde sakit tapak kaki..masa menyusu baby pun takde sakit pinggang n tulang belakang..badan segar jew..

Sekarang berat saya dah pun mencapai target 50kg..saya tetap consume lecithin Shaklee setiap hari..
Thank you so much pada Ayu kerana perkenalkan Produk Shaklee pada saya..

Thank you so much pada Ayu kerana perkenalkan Produk Shaklee pada saya..

CADANGAN SUPPLIMENT SEMASA HAMIL

Ibu yang mengandung memerlukan 1000mg-1300mg sehari. Ostematrix ini mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Kiranya 3 in 1 la..Setiap 1 biji OsteMatrix mengandungi 250mg kalsium. Magnesium berfungsi untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang serta menguatkannya..vitmain D pula untuk merangsang penyerapan kalsium. Kalsium sangat penting untuk pembinaan sel, pertumbuhan gigi dan pembentukan tulang bayi. Tidak mengandungi lemak berbanding bagi ibu yang hanya bergantung dengan produk tenusu. Kalsium penting untuk darah membeku dengan sempurna. Membaiki rangsangan urat saraf, mengelakkan kekejangan otot terutama bagi ibu mengandung serta kalsium juga penting untuk menstabilkan denyutan jantung dan tekanan darah tinggi.Sekiranya ibu mengandung kekurangkan kalsium ia akan menjejaskan pertumbuhan bayi dan turut menyebabkan penyusutan jisim tulang dan berlakunya kerosakan gigi kepada ibu itu sendiri. Ini kerana apabila kalsium untuk bayi tidak mencukupi maka badan ibu dengan sendirinya menarik kalsium dari tulang ibu untuk membantu menguatkan bayi dan kesannya ibu mungkin terdedah kepada risiko mendapat osteoporosis di usia tua.

Energizing Soy Protein – minum sehari 1 hingga 3 kali

Ianya sangat penting untuk membina dan memperbaharui se-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. Sangat diperlukan oleh wanita yang mengandung dan menyusukan anak. Penting untuk pembentukan kuku, rambut dan kulit. Protein yang berkualiti sangat membantu pertumbuhan yang baik. Ianya juga dikatakan kunci untuk melawan penyakit. ESP juga memberi ibu tenaga di mana bagi mereka yang mengalami morning sickness yang agak teruk. Ia juga memelihara dan mengelakkan janin menjadi cacat. Selain itu, protein ini juga membantu membekalkan asid amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi. Keperluan protein sewaktu mengandung perlulah mencukupi bagi membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah. Keperluan protein ini semakin penting ketika memasuki trimester ke 3 bagi membantu memaksimumkan pertumbuhan fetus.

Omega 3 (Omega Guard) – 1 biji sehari

Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan otak dan mata baby. Untuk ibu pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan

Vitamin B Compleks – 1 biji sehari

B Compleks Shaklee adalah unik kerana ia telah lengkap dengan asid folik dan juga 8 kumpulan B. Asid folik sangat penting untuk pembinaan tulang dan bagi mengelakkan kecacatan pada janin, mengurangkan risiko kecacatan saraf pada bayi khususnya ‘spina bifida’. Ibu memerlukan sekurang-kurangnya 400 mg keperluan asid folik sehari. Penting bagi menjamin keperluan asid folik ini mencukupi 3 bulan sebelum ibu merancang untuk mengandung hinggalah tempoh awal mengandung. Ini kerana masalah gangguan pertumbuhan saraf dan neuro ini boleh berlaku seawal minggu pertama mengandung ketika janin baru terbentuk.

Vitamin C – 1 biji sehari

Melindungi sel penting dalam pembinaan kolagen dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan dan juga sangat penting untuk gusi dan gigi yang sihat. Ianya juga membantu dalam penghadaman zat di samping Vitamin C meningkatkan taraf sistem pertahanan tubuh. 1 biji vitamin C bersamaan dengan 7 biji oren. Mampukah kita nak makan 7 biji oren sehari? Selain itu vitamin C juga dapat membantu mempertingkatkan kadar serapan zat besi yang sangat penting untuk pembentukan hemoglobin yang membawa oksigen dalam darah.

Vita-Lea Iron Formula -1 biji sehari

Vita-Lea adalah multivitamin jadi ibu tidak perlu mengambil obimin lagi. Di dalamnya kaya dengan iron (zat besi) di mana jika ibu ada masalah masalah pitam atau mudah pening ataupun masalah anemia. Anemia ini berbahaya kepada anak dan ibu ketika bersalin kelak. Oleh itu, pengambilan multivitamin amat penting semasa mengandung.

Berminat?? Call/sms/Whatsapp saya Jue di 0194859219..saya akan terangkn dan konsultasi percuma disediakan untuk anda..

SET LENGKAP BERSALIN/BERPANTANG, PENYUSUAN & SLIM


SET LENGKAP BERSALIN, PENYUSUAN & SLIM

=======================================================================

Vitalea ( with Iron Formula)
* multivitamin dan multimineral,
* mengandungi 23 jenis vitamin mineral yang lengkap untuk keperluan harian,
* membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik
* formulasi lengkap dengan zat besi. B12 membantu pembentukan sel darah merah
* Membekalkan tubuh ibu dengan nutrient yang perlu agar ibu sentiasa sihat, cergas dan bertenaga.

B-complex
* mengandungi semua 8 jenis vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan kita termasuk asid folik
* B Complex penting untuk metabolism dimana menukarkan makanan kepada tenaga, meninggikan sistem pertahanan badan, mengimbangi hormon, membantu mengurangkan stress dan bertindak sebagai penenang. *Ianya juga membantu mengelakkan kulit kusam

Vitamin C Sustained Released
* bertindak sebagai anti-oksidan.
* mencegah kelenjar daripada rosak & berdarah,
* penting untuk pembentukkan kolagen (hasilkan kulit cantik dan mulus).
* Ia juga penting untuk meningkatkan system imun.
* Keunikan vitamin C Shaklee ialah, ia Sustained Released iaitu dilepaskan secara perlahan-lahan. Percaya atau tidak, Vitamin C ini benar-benar membantu mengurangkan/menghilangkan stretch marks!

Ostematrix
* membekalkan nutrien-nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan
penjagaan tulang dan gigi.
* mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam
memelihara kesihatan yang baik.
*Minumim 1000mg kalsium diperlukan dalam diet harian ibu menyusu.

Alfalfa Complex
* Raja Segala Tumbuhan,
* sumber mikronutrion yang paling kaya, membuatkan sistem badan berjalan lancar
* sebagai milk booster-bagi ibu-ibu yang menyusukan,
* membantu dalam hal kewanitaan termasuklah menyelesaikan masalah keputihan.
*Alfalfa tidak boleh diambil oleh pesakit SLE.

Energizing Soy Protein

* Komposisi utama susu ibu adalah protein, diikuti dengan kalsium, dan barulah vitamin, mineral, lemak dll. * * Protien adalah makanan sel yang mana kita tahu 25% badan kita adalah protein, unsur kedua terbesar
selepas air (75% badan kita adalah air).
* Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk
menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.
* Energizing Soy Protein ini membekalkan 14 gram non-GMO Protein Soya berkualiti tinggi yang
mengandungi semua Asid Amoni Perlu termasuk 9 Asid Amino Perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh
tubuh badan manusia.
*membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam selepas diminum kerana ia
mengandungi 5 jenis Vitamin B yang diperlukan tubuh, serta Kalsium separuh daripada jumlah keperluan
seharian.
* Selain membantu dalam penyusuan ibu, bayi cepat kenyang, protein juga membantu anjalkan kulit, elak
payudara kendur.

Lecithin
* Ia membantu mengurangkan risiko clog duct atau duktus susu tersumbat.
* Ia membakar lemak yang berlebihan dalam badan ibu.
Ia membantu ibu mengatasi masalah lupa atau “short memory” yang biasa dilalui selepas melahirkan.
* Ia membantu menyalurkan inositol dan kolin di dalam susuibu untuk perkembangan otak bayi .

Berminat??? Pm/whatsapp 0194859219 utk harga

SET LENGKAP BERSALIN, PENYUSUAN & SLIM

SET LENGKAP BERSALIN, PENYUSUAN & SLIM   

=====================================================================

Vitalea ( with Iron Formula)
* multivitamin dan multimineral,
* mengandungi 23 jenis vitamin mineral yang lengkap untuk keperluan harian,
* membnatu dalam mengekalkan kesihatan yang baik
* formulasi lengkap dengan zat besi. B12 membantu pembentukan sel darah merah
* Membekalkan tubuh ibu dengan nutrient yang perlu agar ibu sentiasa sihat, cergas dan bertenaga.

B-complex
* mengandungi semua 8 jenis vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan kita termasuk asid folik
* B Complex penting untuk metabolism dimana menukarkan makanan kepada tenaga, meninggikan sistem pertahanan badan, mengimbangi hormon, membantu mengurangkan stress dan bertindak sebagai penenang. *Ianya juga membantu mengelakkan kulit kusam

Vitamin C Sustained Released
* bertindak sebagai anti-oksidan.
* mencegah kelenjar daripada rosak & berdarah,
* penting untuk pembentukkan kolagen (hasilkan kulit cantik dan mulus).
* Ia juga penting untuk meningkatkan system imun.
* Keunikan vitamin C Shaklee ialah, ia Sustained Released iaitu dilepaskan secara perlahan-lahan. Percaya atau tidak, Vitamin C ini benar-benar membantu mengurangkan/menghilangkan stretch marks!

Ostematrix* membekalkan nutrien-nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan
penjagaan tulang dan gigi.
* mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam
memelihara kesihatan yang baik.
*Minumim 1000mg kalsium diperlukan dalam diet harian ibu menyusu.

Alfalfa Complex 
* Raja Segala Tumbuhan,
* sumber mikronutrion yang paling kaya, membuatkan sistem badan berjalan lancar
* sebagai milk booster-bagi ibu-ibu yang menyusukan,
* membantu dalam hal kewanitaan termasuklah menyelesaikan masalah keputihan.
*Alfalfa tidak boleh diambil oleh pesakit SLE.

Energizing Soy Protein
* Komposisi utama susu ibu adalah protein, diikuti dengan kalsium, dan barulah vitamin, mineral, lemak dll. * * Protien adalah makanan sel yang mana kita tahu 25% badan kita adalah protein, unsur kedua terbesar
selepas air (75% badan kita adalah air).
* Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk
menghasilkan hormones, enzymes, antibodies and neurotransmitter.
* Energizing Soy Protein ini membekalkan 14 gram non-GMO Protein Soya berkualiti tinggi yang
mengandungi semua Asid Amoni Perlu termasuk 9 Asid Amino Perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh
tubuh badan manusia.
*membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam selepas diminum kerana ia
mengandungi 5 jenis Vitamin B yang diperlukan tubuh, serta Kalsium separuh daripada jumlah keperluan
seharian.
* Selain membantu dalam penyusuan ibu, bayi cepat kenyang, protein juga membantu anjalkan kulit, elak
payudara kendur.

Lecithin
* Ia membantu mengurangkan risiko clog duct atau duktus susu tersumbat.
* Ia membakar lemak yang berlebihan dalam badan ibu.
Ia membantu ibu mengatasi masalah lupa atau “short memory” yang biasa dilalui selepas melahirkan.
* Ia membantu menyalurkan inositol dan kolin di dalam susuibu untuk perkembangan otak bayi .


Berminat?? Hubungi/whatsapp 0194859219 untuk harga dan konsultasi percuma dari saya hanya untuk customer tersayang..

Berminat??? Pm/whatsapp 0194859219 utk harga

POWER PUMPING

Apa itu Power Pumping?

Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara tidak langsungmeningkatkan bekalan susu ibu.

Siapa yang perlukan Power Pumping?

1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu

2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan

3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.

Kaedahnya?

Untuk Single pump / hand expression – pam sebelah kanan 10 minit, kemudian kiri 10 minit, tukar semula ke kanan 10 minit dan seterusnya, setiap 10 minit berterusan selama sejam.

Untuk Double Pump – Pam kedua-dua belah serentak selama 10 minit, rehat 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.

Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok-eloknyanya waktu malam ke subuh, pengeluaran hormon lebih tinggi pada tinggi waktu ni.

Power pump di hujung minggu Ada juga ibu yang fokus mengepam pada hujung minggu dengan melakukan power pumping pada setiap sesi mengepam. Buat selama 2 hari sepanjang weekend, dan kembali ke rutin biasa sekembalinya bekerja (weekdays)

Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya?

Power pumping perlukan masa sekurang-kurangnya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata-mata,teruskan misi sehingga mendapat hasil yg dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyaAllah dipermudahkanNya.

Tips umum mengepam

– Bagi yang muslim, cuba tidur awal, bangun pagi untuk powerpumping. Selain pumping, anda boleh mulakan pagi anda dengan solat sunatterutamanya tahajjud dan kemudiannya teruskan dengan powerpumping. Ketenangan hati & minda akan membuahkan hasil yang lebih 🙂

– Jika anda mengambil galactagogues (milk booster), pam dalam jangka masa 45minit ke 1jam selepas pengambilannya

– Letakkan gambar / blanket / bayi anda disebelah untuk mudah dilihat, Ini membantu ransangan

– Tandem nursing. Biarkan bayi menyusu di sebelah, manakala sebelah lagi mengepam

– Pam sebaik sahaja selesai menyusu. Kajian menunjukkan bayi tidak menghisap 100% susu semasa menyusukan. Jadi, mengepam selepas menyusukan membantu breast untuk dikosongkan dan menghasilkan lebih susu

– Pum setiap 2-4jam sekali

– Be kind to yourself : apa sahaja amaun yang diperolehi, bersyukurlah & senyum. Jangan terlalu memaksa diri. Konsisten, pasti hasilnya lebih baik 🙂

– Sentiasa rekod amaun susu yang diperoleh bagi setiap sesi/ hari supaya anda dapat monitor progress dan cuba meningkatkan amaun dengan pelbagai strategi lain 🙂

Happy pumping!      

Omega untuk asma, batuk dan selesema

Jika batuk yang kronik yang ada kaitan dengan keradangan, pengambilana asid lemak Omega-3 mungkin dapat membantu. Asid lemak omega-3 bagus untuk menggalakkan sintesis PGE3 prostaglandin, yang mempunyai aktiviti anti-radang. Omega 3 juga memberi kesan baik buat pesakit asma.

Batuk dan selesama semakin menjadi jadi di kalangan kanak kanak. Ia seakan menjadi kebiasaan pula terutama yang menghantar anak ke pusat asuhan. Batuk dan selesa sering disebabkan jangkitan virus. Ia sering terjadi pada kanak kanak kerana daya ketahahan mereka tidak sekuat orang dewasa, apalagi bayi.

Jika batuk dan selesema berlanjutan sehingga melebihi seminggu atau menjadi semakin teruk, ibu bapa tidak boleh berdiam diri lagi. Rawatan atau terapi perlu dilakukan. Punca batuk dan selesama kena kenal pasti.

Kebiasaanya, batuk dan selsema tidak akan berpanjangan. Bermula dengan demam, kemudian batuk. Lama kelamaan, batuk akan reda dan nafas biasanya tidak kencang seperi sedang aktif. Jika masih tidak baik, jangan tunggu lagi. Jangkitan paru paru yang lebih serius mungkin berlaku.

Saya kongsikan punca lain termasuk jangkitan paru-paru (pneumonia), alahan seperti allergic rhinitis (resdung) dan asma untuk bacaan ibu bapa supaya lebih aware jika anak batuk dan selesema.

Tanda yang anak mungkin mengalami jangkitan paru-paru ialah:

demam (suhu tinggi)
nafas laju
dada berombak
apabila anak bernafas, ada lekuk di antara tulang rusuk
hidung mungkin kembang kuncup

Pneumonia dapat dikenal pasti melalui pemeriksaan doktor dan juga menerusi sinaran-X. Jika doktor mengesyaki anak menghidap pneumonia, antibiotik akan diberi bersama ubat demam. Jika ada bunyi berdehit, rawatan spesifik akan diberi.

Kebanyakan kes pneumonia sembuh tanpa komplikasi. Bagaimanapun, ada beberapa kes dengan komplikasi seperti cecair atau nanah di dalam paru-paru berlaku.

Dalam kes sebegini, pembedahan mungkin diperlukan untuk memasukkan tiub bagi mengeluarkan cecair atau nanah. Komplikasi sebegini lebih kerap berlaku dengan jangkitan kuman seperti pneumokokkus dan staphylokokkus.

Alahan dan asma
Batuk dan selesema mungkin disebabkan alahan yang juga boleh menyebabkan asma. Biasanya punca gejala dalam kes sebegini ialah habuk, asap terutama asap rokok, debunga dan bulu haiwan seperti kucing, arnab dan anjing.

Julat gejala apabila terdedah kepada alergen (bahan yang menyebabkan alahan) agak luas, daripada bersin setiap pagi (sering dikenali sebagai resdung) kepada berdehit. Di samping itu, mungkin juga ada tanda lain seperti ekzema pada kulit.

Allergic rhinitis
Kanak-kanak yang mengalami masalah ini sering selesema pada waktu pagi dan ‘sembuh’ apabila tengah hari. Mereka menjadi sihat dan aktif seperti biasa. Kadangkala hidung berasa tersumbat dan apabila diperiksa, didapati sama ada banyak hingus di dalam rongga hidung atau tisu dikenali sebagai ‘inferior turbinate’ bengkak.

Secara amnya, punca alahan membabitkan:
asap, terutama asap rokok
habuk, termasuk yang terperangkap pada mainan berbulu dan permaidani
bulu haiwan peliharaan
debunga
wangian

Asma
Asma ialah tindak balas paru-paru terhadap alahan iaitu saluran pernafasan (bronkus) menjadi sempit akibat pendedahan kepada alahan.

Ini menyebabkan pesakit mengalami batuk serta kesukaran bernafas. Tidak semua kanak-kanak yang mempunyai asma mengalami berdehit.

Tanda asma termasuk:
batuk pada waktu malam dan awal pagi
batuk atau berdehit selepas bermain
nafas laju dan dada berombak
lekuk di antara tulang rusuk dan di leher ketika bernafas
kedengaran bunyi nada tinggi ketika bernafas. Ini dikenali sebagai berdehit

Jika anak mengalami serangan asma, doktor akan memberi ubat dalam bentuk nebuliser di klinik. Ini akan disusuli dengan ubat sama dalam bentuk ‘inhaler’ atau ubat air.

Rawatan pencegah dalam bentuk inhaler diberi kepada kanak-kanak yang mengalami batuk malam lebih tiga malam seminggu, yang mengalami serangan asma kerap atau serius.

Ubat ini perlu digunakan setiap hari walaupun anak sihat untuk mengelak terkena serangan. Di samping menggunakan ubat, doktor akan menasihati supaya menghindari punca alahan.

Alahan dan asma ialah masalah keturunan. Oleh itu, jika ibu bapa mengalami masalah ini, kemungkinan besar anak juga mengalami masalah sama. Ia tidak boleh disembuhkan.

Tujuan rawatan ialah menghindari serangan supaya anak aktif seperti biasa dan dapat mengambil bahagian dalam aktiviti di sekolah.

Biasanya kekerapan serangan berkurangan apabila kanak-kanak membesar. Bagaimanapun, perlu diingatkan, serangan asma boleh menjadi serius dan dalam kes tertentu, boleh membawa maut. Oleh itu, pemantauan rapi dan penggunaan ubat dengan betul adalah penting.

Kebiasaanya, saya akan mencadangkan omega guard dan mealshakes untuk kanak kanak supaya daya ketahanan terhadap sakit lebih tinggi dan memberi kelegaan untuk paru paru. InsyaAllah, penggunakan nebuliser akan berkurangan. Ini adalah altenatif supplemen semulajadi. Ia bukan bertujuan untuk merawat.

credit: http://www.mysupervitamins.com/

KEPERLUAN PROTEIN DALAM BADAN

Protein adalah nutrien penting untuk badan. Jika kita nak kurangkan berat badan sekalipun, pastikan sumber protein tetap ada dalam menu harian. Ini kerana kekurangan protein boleh membawa akibat yang teruk.
Contoh penyakit yang serius akibat kekurangan protein yang berpanjangan adalah:
  • anemia
  • penyakit buah pinggang
  • penyakit hati
  • ulser peptik
  • penglihatan kurang baik
  • kolestrol yang tinggi
  • gula dalam darah rendah(hipoglisemia)
  • tekanan darah rendah
  • saraf tidak stabil
  • kurang daya penyembuhan luka
  • kurang rintangan terhadap penyakit
  • kelesuan
  • kelemahan
  • retensi air
  • kerencatan akal dalam kanak-kanak

Namun, jika ia kekurangan protein tidak berpanjangan sekalipun, kesannya tetap ada walaupun tidak kelihatan pada peringkat awal.

Kenapa protein penting? Ini kerana protein terlampau banyak fungsinya dalam tubuh kita. Antaranya

Tubuh kita terdiri dari protin

  • Tulang, kulit, rambut, otot, oran diperbuat dari protin
  • Plasma, anti bodi, enzim, hormon terbentuk dengannya
  • Hemoglobin yang mengangkut oksigen ke sel, sebahagian darinya adalah protein.
  • Berbilion sel bergantung pada protein untuk menjalankan fungsinya.

Jadi, jangan sekali kali abaikan intake protein, walaupun anda nak berdiet rendah lemak. Pastikan rendah lemak, tidak rendah protein.

Walaupun US RDA menyatakan untuk seorang dewasa perempuan adalah 44 gram dan lelaki dewasa 56gram , ia adalah sangat minimum dan keperluan bertambah mengikut keadaan seseorang. Keperluan protein adalah lebih untuk orang yang bekerja keras, ibu menyusu, tekanan persekitaran, trauma kecederaan dan sebagainya.

Adalah protein anda yang terbaik lengkap dengan 9 asid amino?

Asid amino adalah binaan penting dalam protein yang ia harus lengkap. Jika tidak, kemungkinan besar, protein yang kita makan tidak dapat digunakan sepenuhnya oleh badan.

Energizing Soy Protein dan Meal Shakes Shaklee mengandungui 9 asid amino perlu yang kritikal.